Kjøp mat direkte fra din lokale matprodusent
Tidligere i år fikk jeg et tips fra Håvard om at en gründer fra Harstad hadde startet en markedsplass på nett for kortreist mat - Matfra.no da hun ønsket å bidra til at å gjøre det enkelt å kjøpe kortreist mat fra lokale produsenter. Gründeren bak er Mariann Solaas som jeg har vært så heldig å bli litt kjent med via et teamsmøte i mai. Jeg hadde håpet å kunne treffe henne på reisen, men dessverre var Mariann i Oslo den dagen jeg kom til Harstad. Derimot fikk jeg gleden av å treffe en av brukerne av matfra.no - bonde Jan Erik Ottestad i Elde i Kvæfjord. Han driver med storfe og gris.
På bildet: Jan Erik Ottestad, bonde på Ottestad Gård, som er lokalisert i Elde i Kvæfjord (ca en halvtimes kjøretur fra Harstad).
På vei fra Senja til Harstad
Kjøreturen fra Senja til Harstad tok ca. 3,5 timer. Det var en fin kjøretur med vakkert landskap, en del gårder, noe industri, og noen oppdrettsanlegg å skimte langs ruta. Elbilen gled av gårde og jeg slapp nesten rekkeviddeangsten… For det er lange avstander mellom ladepunktene, men det gikk denne gangen også.
Telefonsamtale med Mariann
På turen tenkte jeg mye på det Mariann hadde fortalt meg på vårt teamsmøte. Hennes engasjement for å gjøre kortreist mat fra lokale produsenter tilgjengelig for forbruker var ekte og absolutt til å bli inspirert av. Hun, som meg, er oppvokst på bygda med skikkelige råvarer - har fisket til eget bruk, plukket grønnsaker på selvplukk, dyrket potet osv. Og vi har begge sett hvordan dette ikke er virkeligheten for majoriteten i dag som handler alle varene i butikken. I lang tid hadde Mariann stilt seg spørsmålet om hvordan vi skulle kunne kjøpe gode råvarer direkte fra produsenten i en travel hverdag. Det ledet henne til ideen om å starte en digital markedsplass - se denne videoen:
Mens jeg satt der i bilen og funderte på dette så ringte Mariann, og vi hadde en hyggelig telefonsamtale. Hun fortalte om en del lokale produsenter som jeg kunne besøke og sendte meg kontaktinfo og veibeskrivelse etter at vi hadde lagt på. Det ledet meg til Ottestad gård.
Besøk hos Jan Erik Ottestad
Da jeg ankom gården sendte jeg melding til Jan Erik som svarte at han var i fjøset. Jeg parkerte, tok på meg fjellskoene og turjakken og ruslet til inngangen. Der ble jeg godt tatt imot av Jan Erik som inviterte meg inn på kaffe på hans kontor som var vegg i vegg med dyrene i fjøset. Der hadde han en pult med PC og andre kontorsaker, og en ekstra stol som jeg satte meg på. Ettersom han ikke hadde hørt så mye om meg begynte jeg å fortelle om min bærekraftsreise og at jeg var interessert i å høre om hans erfaring med matfra.no og hans tanker om bærekraftig produksjon av mat, bærekraftig landbruk, dyrehold osv. Så var samtalen i gang.
Ottestad Gård har vært i drift siden tidlig 1900-tallet, og Jan Erik overtok ansvaret på gården i 1997. Gården har i dag ca. 100 purker til smågrisproduksjon og selger ca. 2500 smågris i løpet av et år. De har også ca. 30 ammekyr som gir ca. 30 kalver i året. De har eget gårdskjøkken der de lager produkter av egne dyr, og produktene selges fra eget gårdsutsalg, via matfra.no, på markeder som for eksempel Bondens Marked og noe via andre utsalgssteder.
Fokus på dyrevelferd
Jan Erik er opptatt av dyrevelferd. Han prøver utendørs gris som en nisje. Denne grisen lever utendørs i flokk, har mye plass å bevege seg på, vokser i naturlig tempo og har en naturlig adferd. Øvrig er tradisjonelt grisehold. Kalvene får gå sammen med kuene og de er ute på beite hele sommeren.
Bildene over er fra Ottestad Gård sin Instagram-konto: instagram.com/ottestadgaard/ Og til det bildet med kaka på: Visste du at Kvæfjordkaka kom fra Ottestad Gård? Det visste ikke jeg :)
Du kan også lese om gården her: Matfra.no - Ottestad Gård og her facebook.com/Ottestadgaard.
Slik fungerer matfra.no
Jan Erik har vært med Matfra.no helt siden starten, og fortalte meg at dette er en bra måte å få produktene frem på. Han får hjelp til markedsføring og kan fokusere mer på drift. Det er også enkelt å bruke markedsplassen: - Vi legger selv inn våre produkter, med våre priser, våre beskrivelser og bilder, sier han, - og forbrukere kan sitte hjemme, gå inn på matfra.no og bestille direkte, betale på nett - og velge mellom hente- og leveringsmuligheter som vi har satt opp.
Her finner du produktene fra Ottestad Gård: Matfra.no - Ottestad Gård
“Kortest mulig reisevei og færrest mulig mellomledd er bra for deg, bra for produsentene, og bra for miljøet”, heter det på Matfra.no sine nettsider.
Bærekraftig drift
Salg av dyrene og produktene fra gården er selve grunnlaget for driften. Med økte kostnader og nye krav for å levere på klimamål, miljømål, kvalitet og dyrevelferd er det utfordrende å få hjulene til å gå rundt. Jan Erik forteller at han trives i jobben som bonde, men at dagene er lange og travle og at det stadig blir mer å gjøre. Han er usikker på om kommende generasjoner vil være interessert i å bli bønder under disse forutsetningene og undres over hvor jordbruket vil være om få år. Jeg deler hans undring og håper jeg får større klarhet i en rekke spørsmål jeg nå har - når jeg nå tar turen videre. Før jeg går for jeg lov til å bli med inn til de små grisene. Til min store glede.
Tusen takk, Jan Erik, for at jeg fikk komme på besøk.
Refleksjon/punkter jeg skal studere videre på reisen:
Slik jeg forstår det øker ikke inntektene til bøndene i takt med kostnadene. Da forsvinner både den sosiale bærekraften og den økonomiske bærekraften…
Stortinget har fastsatt fire hovedmål for jordbrukspolitikken: Matsikkerhet og beredskap, landbruk over hele landet, økt verdiskaping og bærekraftig landbruk med lavere utslipp av klimagasser. Dette er gode mål, men blir bonden ivaretatt?
Vi må sikre ordninger som også hjelper bønder til bli motiverte til å satse og bruke sin kunnskap på å sikre trygg matproduksjon, biologisk mangfold og en langsiktig og bærekraftig forvaltning av arealene våre.
Verden etterspør bærekraftig matproduksjon. EUs landbrukspolitikk frem til 2027 er klar. EU vil satse på klima- og miljøvennlig landbrukspolitikk. Hvordan ligger vi an i forhold til EU?
For at vi sammen skal sikre at norsk landbruk er klimavennlig, har god dyrevelferd, og et lavt miljøavtrykk må vi se på hele verdikjeden!
Vår kronpris Håkon sa i år i en tale han holdt på Norges Bondelag 125 års-lag: “Takk til bonden. Takk for at dere gir oss kortreist mat, av høy kvalitet på bordet. Takk for at dere bidrar til matsikkerheten vår og gjør oss mindre sårbare. Takk for at dere tar miljøhensyn og forvalter naturressursene våre på en god måte”.
Trenger vi en kraftig opptrapping av virkemidler til å fornye gårdsbruk over hele landet?
Har vi gode rammevilkår som sikrer næringsmiddelindustri over hele landet?